O produkte
Starí Rimania si priniesli broskyne z ďalekej Perzie a neskôr ich preniesli aj do našich zemepisných šírok. Prvé odrody broskýň pochádzajú už z antiky a dodnes sa líšia iba tým, či sa dajú ľahko alebo ťažšie odkôstkovať. Broskyne s hladkou šupkou sa nazývajú nektárinky.
Obsah vitamínov a minerálov v broskyniach
Broskyne v 100 g obsahujú 39 kalórií, 10 g sacharidov (z toho cukry 8 g), 0,3 g tukov, 1,5 g vlákniny, 0,9 g bielkovín. Ďalej obsahujú vitamín A, B3-niacín, C, E a K, z minerálnych látok obsahujú draslík, fosfor, horčík, vápnik, selén a železo.
Broskyne bojujú proti rakovine, bránia vzniku cukrovky, majú protistresové účinky, pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, posilňujú imunitu, zlepšujú zdravie kostí a zubov, bojujú proti starnutiu, atď.